2021-04-02 10:30:37• hírek • Szatmár.ro

Maskulik: Lejárt az az idő, hogy csak úgy kipakoljuk a szemetet a közterületre, és valaki majd közpénzen elviszi

Amint arról a Szatmár.ro beszámolt: az áprilisi hónaptól kezdődően a Florisal Rt. a biológiailag lebomló hulladékot (beleértve a zöldhulladékot is) csak lakossági kérésre, térítés ellenében fogja elszállítani. A hírt városszerte óriási felháborodás fogadta. Maskulik Csaba városmenedzser szerint a köztisztaságért felelős vállalat csak a törvényt alkalmazza.

Számos médiaplatformon megjelent a hír, mely arról tájékoztatta a szatmáriakat, hogy áprilistól csak pótdíj ellenében szállítja el a Florisal Rt. a zöldhulladékot a házak elől, aminek a lakosság, finoman szólva sem örült. A sokan zúgolódtak, vádaskodtak, igyekeztek így, vagy úgy kifejezni egyet nem értésüket az új szabályozással.

Szerkesztőségünk Maskulik Csaba városmenedzsert kérdezte, milyen lehetőségek állnak ezentúl a lakosság rendelkezésére.

A városmenedzser elmondta, a 2020-ban elfogadott 181-es számú törvény 2. bekezdése szerint a magán- és jogi személyek esetében, amennyiben biológiailag lebomló hulladék keletkezik, kötelesek az erre kijelölt ponton elhelyezni, vagy átadni az erre kijelölt hulladékkezelő és -begyűjtő vállalatnak, tehát a 2021-es évtől kezdődően a saját udvarokon/háztartásban keletkezett zöld hulladékot a köztisztaságért felelős vállalat veszi át, a lakosok által benyújtott kérést követően, egy megszabott ár ellenében. Hogy pontosan mennyi ennek az ára, azt sem titkolta el Maskulik: köbméterenként 80 lej + áfa, tehát kevesebb mint 100 lej. Ugyanakkor azok, akik nem szeretnének fizetni a szolgáltatásért, lehetőségükben áll elszállítani a szamosdobi személtlerakóba – jelenleg ez az egyetlen erre kijelölt hely.

„Ez egy biodegradábilis szemét, ami az embereknél, otthon termelődik meg, ezt nekik kell elrendezniük. Persze mostanáig megvoltunk szokva azzal, hogy kidobáltunk mindent a ház elé, aztán jött valaki, és közpénzen elviszi. Mivel ezt a törvényt 2021-től alkalmazni kell, most ez megváltozik. És lássuk be, az sem etikus, hogy ha valakinek van egy 5-6 ár területű kertje, van benne 40 fa, amit tavasszal megmetsz, és a keletkezett zöld hulladékot szépen kiteszi az utcára. Miért kellene ezt ingyen és bérmentve bárki is elvigye?” – mutatott rá Maskulik.

Véleménye szerint nem hiába született meg ez a törvény Romániába, így ennek eleget kell tenni. „Sőt, mondjam el, hogy a polgármesteri hivatal már az új köztisztasági feladatokért kiírt szerződésben, 2019-ben ezt így látta elő, anélkül, hogy tudtuk volna, hogy lesz egy ilyen törvényi változás. Tehát, ha az a szerződés életbe lép hasonlóan kell eljárni, bár akkor lesz még egy lehetőség, amit majd felkínál a köztisztasági feladatok ellátásával megbízott cég: lesznek olyan zöld zsákok, amelyeket, ha megvásárol valaki és abba teszi ki a zöldhulladékot, azt a szemétszállító el fogja vinni. Viszont ez esetben is zsák ára már tartalmazni fogja a szoláltatás ellenértékét. Abból pedig mindenki annyit vesz majd, amennyi zöldszemetet megtermel. Ha pedig valakinek annyi zöld hulladék halmozódik fel, hogy azt nem tudja majd zsákba tenni, az élhet a most bevezetett új lehetőséggel: neki köbméter után fogják kiszámlázni az elvitt kerti hulladékot.” –  fogalmazott.

A városmenedzser szerint a legkézenfekvőbb az volna, ha lassan mindenki hozzá látna a komposztáláshoz: az otthon megtermelt zöld hulladékot felaprítaná, majd elhelyezné saját komposztálójába az udvaron, vagy a ház mögött. Meglátása szerint ez volna a legolcsóbb és a leginkább környezetbarát megoldás.



„Ez most bizonyára mellbe vágta az embereket. Viszont lássuk be, ez nem így működik, hogy csak fogom és kidobom a közterületre az otthonomban felgyűlt szemetet. Ennek most már vége. De ezt nem csak mi akarjuk így, törvény írja elő” – tette hozzá.

Azok, akik élnének a zöldhulladék elszállíttatásának lehetőségével, azok a 0261-710159-es telefonszámon vagy az eflorisal@yahoo.com e-mail címen kérhetik azt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: